Al die wetenswaardigheden over voedsel die we in ons hoofd hebben, kloppen niet altijd. Hoe rauwer hoe beter, denken we. Maar dit is lang niet altijd het geval, het kan soms zelfs gevaarlijk zijn om bepaalde producten rauw te eten. We zetten hieronder een aantal producten voor u op een rijtje.

 

Neem Wortels, een van de gezondste groenten op onze planeet. Maar ze worden nog gezonder als we ze is een keer niet in schijfjes snijden en wél koken. Dat blijkt uit onderzoek van de Newcastle Universiteit. Het is beter om wortels in hun geheel even te koken (of te roosteren). Op deze manier krijg je een kwart meer van de gezonde stoffen die de groente bevat binnen, inclusief de verschillende elementen die preventief tegen kanker werken. Rauwe wortels bevatten de dezelfde beta carotene chemicaliën als gekookte wortels, maar daarbij worden ze minder goed door opgenomen door het lichaam.

Erwten
Het is vast verrassend te horen dat bevroren erwten gezonder zijn dan verse. Dit omdat erwten als het ware bestemd zijn voor de vriezer. Zodra ze geplukt en geschild zijn, worden de erwten binnen twee uur tijd ingevroren. Op die manier blijven de voedingsstoffen bewaard. De verse erwt heeft gemiddeld een weg van drie dagen afgelegd voordat hij op je bord terechtkomt. Daarbij heeft hij langzaam vitaminen en andere voedingsstoffen verloren. Het snelle invriezen is vooral een effectieve techniek bij erwten die een laag vochtgehalte hebben. Hierbij is de vorming van ijskristallen en dus de vernietiging van cellen, minimaal.

Aardappelen
Rijk aan koolhydraten, wat vitaminen, kalium en chemicaliën die de bloeddruk verlagen, aardappelen zijn zo goed voor je dat de Wereld Gezondheid Organisatie vorig jaar opriep de productie ervan te vergroten. Om ze gezond te houden, moeten we er zo min mogelijk mee doen. Kook of bak ze in zijn geheel en laat ze ongeschild. Het vlees dat net onder de schil zit, bevat namelijk 80 procent van de vitaminen in de hele aardappel. Bovendien is de schil zelf rijk aan vezels. Als je aardappels kookt, breng dan de tijd dat ze in het water doorbrengen tot een minimum. Verhit het water dus voordat je de aardappels erin doet en laat ze niet in koud water staan voor het koken. Anders verliezen ze vitaminen.

Tomaten
Tomaat is een van die groenten die een reeks aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Gek genoeg maakt koken tomaten gezonder. Dat verhoogt namelijk hun gezonde eigenschappen. Recent onderzoek suggereert zelfs dat de vetste pizza met een basis van tomatensaus een prima keus is bij een dieet. Terwijl het vitamineniveau weliswaar met 75 procent daalt als we tomaten verhitten, worden de enorm goede antioxidanten (zoals lycopeen dat de voor de rode kleur van de groente zorgt) dramatisch verhoogd, wel met 165 procent. Nog een scheutje olie erbij en je lichaam absorbeert grotere hoeveelheden lycopeen. Tomaten in blik, tomatenpuree en zelfs tomatenketchup zijn dus gezond. Om over gazpacho maar niet te spreken, die is bijna medicinaal.

Kool
Kool en spruiten zijn groenten rijk aan vitamine C, vezels, glucosinolaat (dat de lever helpt bij het ontgiften) en mineralen. Eindeloos koken vernietigt dit gezonde pakket. Voeg nog wat zout toe aan het kokende water en de voedingswaarde daalt verder doordat de vitaminen dan oplossen en uit de bladeren verdwijnen. Doorgekookte kool heeft de voedingswaarde en de smaak van doorweekt karton. Maar eet je het rauw of gestoomd, dan krijg je een van de gezondste groenten binnen.

Fruit, sap en smoothies
Fruit eet je het liefst wanneer het net uit de boom is gevallen. Het zit dan vol vitaminen, antioxidanten, vezels en mineralen. Fruitsap daarentegen, maakt je vet, laat je tanden rotten en veroorzaakt zelfs jicht. Een glas sinaasappelsap van 400 ml bevat meer calorieën dan een Mars. En wie een literpak naar binnen klokt, krijgt dezelfde hoeveelheid calorieën binnen als bij een Big Mac met frietjes. In sappen zijn de vezels, de schil en pitten met hoge voedingswaarde verdwenen. Dit terwijl het suikergehalte dramatisch is gestegen, wat het risico op tandbederf weer verhoogt. Smoothies die gemaakt zijn van gemixt fruit en yoghurt (en vaak ook suiker) kunnen ook behoorlijk calorierijk zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mannen die meer dan 400 ml per dag aan smoothies of fruitsap drinken, een grotere kans hebben op jicht.

Bron: De Telegraaf

Geschreven door suzanne

Deze post werd geplaatst op Maan 22 jun 2009 10:00:00 GMT en Gepost in , , , , . U kunt elke reactie op deze post volgen via de Atom feed. .
Top