Het grootste probleem met lijnen is vaak het hogergevoel en zin in lekkere dingen. Maar als je goed naar je maag luistert, dan zou kunnen ontdekken dat deze goesting niets van doen heeft met echte honger!

Als kind kregen we vaak te horen dat we niet van tafel mochten voordat we ons bord leeg hadden gegeten. Zo hebben we verleerd naar ons lichaam te luisteren en weten we niet meer wanneer we eigenlijk genoeg hebben. De meeste mensen zijn te dik omdat ze te veel eten. En eigenlijk is het hebben van een vol gevoel een teken dat we te veel hebben gegeten.

Vaak hebben we zin in iets omdat we het zien in plaats van dat we echt honger hebben en veel dingen stoppen we in onze mond uit gewoonte. Het is dus een goede oefening om voordat we iets in onze mond stoppen stil te staan bij de vraag: waarom heb ik hier zin in? Een andere oefening is vijf minuten eerder met je maaltijd stoppen of een kwart van je maaltijd laten liggen. Je zult zien dat als je dit vaak toepast, je vanzelf zult merken dat je met veel minder voedsel toekunt dan je had gedacht. Of schep minder op, gebruik kleine borden en bestek om de portie maten te verkleinen, zo kom je minder in de verleiding om meer te eten.

Andere tips om je "hongergevoel" onder de duim te krijgen zijn:

 

 

 • Drink genoeg water tussen de maaltijden, twee tot drie liter is aanbevolen. Veel mensen verwisselen dorst namelijk met een hongergevoel.
 •  
 • Neem je tijd. Door traag te eten geef je je hersenen de kans om de boodschap naar je maag te sturen dat je genoeg hebt.
 •  
 • Probeer twee keer per week genoegen te nemen met een kom soep met volkorenbrood als avondmaal, zo wordt je er gewoon aan minder te eten. Als je ‘s ochtends dan hongerig wakker wordt, kun je een stevige maaltijd eten. Bij het ontbijt en de lunch werkt je verteringsstelsel optimaal, dat zijn de beste momenten om het meeste voeding te nuttigen.
 •  
 • Slaap genoeg. Doordat je ‘s avonds geen zware maaltijden meer eet verbetert je nachtrust. Vermoeidheid maakt dat je zin krijgt in energierijke voeding.
 •  
 • Zorg dagelijks voor een portie lichaamsbeweging. Zelfs al is het maar een wandeling in plaats van de auto te nemen of huishoudelijk werk.
 •  
 • Met junk food krijg je geen vol gevoel omdat het weinig voedzame stoffen bevat. Hoewel het een caloriebom is, zal je lichaam blijven snakken naar de voedingstoffen die het nodig heeft.

 

Geschreven door suzanne

Deze post werd geplaatst op Dins 14 jul 2009 12:33:00 GMT en Gepost in , , . U kunt elke reactie op deze post volgen via de Atom feed. .
Top